Bijgevoegd een artikel van Gertjan Harberink omtrent High Definition Business Intelligence, een samenvatting van de keynote van Timo Elliott gehouden tijdens het Heliview BI & Datawarehousing congres 2012:

 

High Definition Business Intelligence: Wat is het verband tussen fotografie en de nieuwe generatie Business Intelligence tools die profiteren van In-Memory Computing? Tijdens een boeiende presentatie op het Heliview BI & Datawarehousing congres in ’s-Hertogenbosch gaf BI-visionair Timo Elliott het antwoord.

De tijden veranderen razendsnel. Nog niet zo heel lang geleden had iedereen nog gewoon een analoge camera met een filmrolletje. Je maakt voorzichtig je foto’s en als je ze wilde laten ontwikkelen, bracht je ze naar een expert. Na een tijdje haalde je de foto’s weer op. En als je ze eenmaal in je hand had, waren ze eigenlijk toch net wat minder mooi dan je verwachtte. Volgens BI-visionair Timo Elliott geldt voor de eerdere generaties BI-tools iets vergelijkbaars. “Je was afhankelijk van experts die je rapportages bouwden. Je moest er lang op wachten. En het eindresultaat was nooit precies zoals je het zou willen.” Die tijd is voorgoed voorbij, stelde Elliott tijdens zijn presentatie. “De nieuwe tools voor analytics maken dat je nu de informatie kunt bekijken die je wilt hebben. Zoals je met een digitale camera nu de foto’s maakt die je wilt maken. Doe je het niet goed, dan probeer je het opnieuw. Door de opkomst van digitale fotografie zijn we allemaal betere fotografen geworden. En dankzij Analytics kan ik nu écht dingen veranderen en bijsturen voordat ze me raken.” Elliott maakt nog een andere vergelijking. “Net als digitale fotografie kan ik met BI makkelijker inzoomen tot op detailniveau. De resolutie is groter. Dit is High Resolution Business Intelligence.”

Cray supercomputer
Timo Elliott weet waar hij het over heeft. Visionair en BI-evangelist Timo Elliott is al meer dan 20 jaar werkzaam in de wereld van Business Intelligence. Tegenwoordig is hij Senior Director of Strategic Marketing van SAP BusinessObjects. Tijdens het BI-event van Heliview sprak Elliott over de gouden combinatie van Analytics en In-Memory Computing. Elliott was de eerste om te bekennen dat In-Memory computing waar nu zo hoog over opgegeven wordt, al jaren beschikbaar is. Met dat verschil dat de stand van de techniek nu ver genoeg is om ze ook daadwerkelijk in te zetten voor alledaags gebruik in een kantooromgeving. Bovendien is de prijs van geheugen nu heel laag. Pure rekenkracht ligt nu voor iedereen binnen handbereik. Nog niet zo lang geleden was de Cray supercomputer het summum van rekenkracht. Nu heeft een gewone iPad evenveel in huis als die vele miljoenen kostende machine.

Elliott voorziet een mooie toekomst voor BI. Tijdens zijn sessie presenteerde hij een staatje van Gartner waaruit bleek dat Analytics en Business Intelligence in 2012 op nummer 1 van het prioriteitenlijstje van CIO’s staat, gevolgd door mobiele technologie. Ook het geld dat vrijgemaakt wordt voor BI groeit elk jaar gestaag.

Hadoop
De mogelijkheden die BI op dit moment biedt, zijn dan ook enorm spannend en gaan bovendien razendsnel. Hadoop bijvoorbeeld, een methode om enorme hoeveelheden ongestructureerde data gedistribueerd te verwerken en te analyseren, biedt geweldige mogelijkheden op het gebied van Big Data. Een andere bijzondere ontwikkeling is de inzet van sensors, bijvoorbeeld om de kwaliteit van versproducten continu te meten en real-time inzichtelijk te maken. Een andere niet mis te verstane ontwikkeling, is de opkomst van Mobility. “Er zijn op dit moment meer mobiele telefoons op de wereld dan tandenborstels”, aldus Elliott. Door deze massale aanwezigheid van mobiele apparaten, voorziet Elliott een belangrijke rol voor point-analytics; heldere, persoonlijke apps voor je iPad of smartphone die een hele specifieke, rolgebaseerde dataset weergeven. Precies wat je nodig hebt om je werk te doen.

Elliott geeft verschillende voorbeelden van bedrijven die al op bijzondere manieren gebruikmaken van analytische tools en In-Memory computing. Diervoedergigant Provimi bijvoorbeeld, bespaarde vele tienduizenden euro’s nadat het bedrijf haar hele ERP-systeem in het werkgeheugen stopte. Tegenwoordig krijgt het Provimi steeds meer zicht op afzonderlijke SKU’s. Een ander succesverhaal is dat van Fresh Direct. Dit bedrijf verhoogde het aantal tijdige leveringen van 91% naar 99%.

Toch steekt er één ding bij Elliott. “Hoe komt het dat iedereen het eens is over het belang BI, maar dat nog maar 20% van de markt het gebruikt. Het antwoord? We praten met z’n allen véél te veel over de techniek en luisteren veel te weinig naar de klant. Want BI gaat niet alleen over techniek, het gaat ook over gebruiksgemak.”

Meer informatie
Voor diepgaande technische informatie, boeiende experiences die de kracht van SAP HANA in combinatie Analytics laten zien, verwijst Elliott tot slot naar de site www.experiencesaphana.com, kijk ook op www.sap.nl/hana voor meer informatie.